JASPER DE BEIJER

JASPER DE BEIJER AT DOLHUYS MUSEUM

EXPOSITIE ‘ONTMOETINGEN’ IN HET DOLHUYS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAN 29 OKT TOT 31 DEC 2015

In Het Dolhuys kom je de ander tegen en dus jezelf. Kunst en kennis gaan hier hand in hand. Het is de plek waar je betrokken raakt en waar je verwonderd stilstaat bij de mens. Het onbekende wordt zichtbaar in het Dolhuys, letterlijk in beeld gebracht en verbeeld. De mens is niet alleen maar mooi, ook de donkere kant van de mens zet aan het denken. De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ laat deze waarde van afwijkend gedrag zien.

De bezoeker wordt de vraag gesteld: Hoe waanzinnig ben jij? Vaak heeft men bij het horen van het woord waanzin een negatief beeld. Er wordt al snel gezegd: deze mensen zijn gek of gestoord. De geschiedenis wijst uit dat deze personen inderdaad vaak achter slot en grendel werden gezet, minder vaak ziet men ook de schoonheid en waarde van waanzin. Wanneer wijkt iemand af van de norm en waarom is juist iets dat afwijkt vaak zo interessant? De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ daagt de bezoeker uit over dit gedrag na te denken. Sommige werken zijn beangstigend, andere juist mysterieus of vol van emotie, maar allen zetten ze aan tot nadenken.

De kunstwerken die in deze tentoonstelling getoond worden laten elk op een andere manier de waarde en schoonheid van waanzin en afwijkend gedrag zien. Wat zit er achter de maskers van Angela Boogaard en Camile Smeets? Wat is het effect van leven en dood in het werk van Jasper de Beijer? De werken roepen allemaal een bepaalde emotie op. Angst of juist berusting in het werk van Wim Hardeman? Of zelfs humor in bijvoorbeeld de Eddies van Judith Heinsohn? Alle tentoongestelde werken zijn portretten en mensfiguren. De bezoeker wordt uitgedaagd zich te identificeren met het portret of de emotie die het werk oproept. Het confronterende aspect voor de bezoekers is hierbij van belang. Een uitdaging om door het tegenkomen van de ander ook jezelf tegen te komen. De kunstwerken zijn op verschillende plekken in Het Dolhuys te zien, de bezoeker loopt voor deze tentoonstelling dan ook een speciale Kunstlijnroute door het museum.

Aan deze tentoonstelling doen vijf prominente kunstenaars mee: Jasper de Beijer, Angela Bogaard, Wim Hardeman, Judith Heinsohn en Camile Smeets. De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ opent in de week voor het Kunstlijn weekend en zal daarna nog twee maanden te zien zijn in Het Dolhuys.

Klik hier voor meer informatie over het Kunstlijn weekend.

De opening van de tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ is op donderdag 29 oktober van 16:00 tot 18:00 uur en vrij toegankelijk voor iedereen.